Com cada matí, avui a l’arribar a Tarragona fullejava el Diari mentre prenia el primer cafè del dia. El cert però és què, si no fos pel Barça (bé també pels resultats esportius del Roquetenc), en els temps que corren, les bones noticies cal buscar-les quasi amb lupa. Avui però, entre la ració de notícies relacionades amb la crisi, un titular m’ha cridat l’atenció. El titular deia “Roquetes prescindeix de les llums de Nadal com a mesura d’estalvi” i efectivament, de la lectura de l’article, es podia concloure que enguany els carrers comercials de Roquetes no tindran els guarniments lumínics que, des de fa molts anys, ajudaven a fer una mica més de festa en dates tan senyalades i, perquè no dir-ho, a incentivar també el nostre esperit consumista ajudant al comerç del nostre poble a millorar les seves vendes.
Segons l’Alcalde, l’Ajuntament no es troba en una situació crítica, però tot i això cal fer un gest com el de prescindir de les llums de Nadal perquè la Generalitat i l’Estat retarden el pagament de subvencions. Per al mal govern la culpa sempre la tenen els altres. Però la Generalitat sempre ha pagat tard les subvencions, i l’Estat, fins on jo sé, no té subvencions pendents amb l’Ajuntament. Per tant, quin és el problema real?
Ja ho he explicat en altres articles, el problema principal de les finances municipals és què la gestió econòmica de l’Ajuntament de Roquetes els darrers quatre anys ha estat catastròfica, especialment d’ençà que els efectes de la crisi es van començar a notar als ingressos municipals. L’execució dels pressupostos de 2009 i 2010 ja indicava per on anaven els trets, però llavors ni s’estalviava en llums de Nadal, ni, m’atreviria a dir, en cap de les moltes coses que la situació que vivíem aconsellava. Es clar, la diferència entre aquells temps i els actuals era la proximitat a unes eleccions municipals.
Però, no ens enganyem, una mesura com aquesta cal contextualitzar-la, i no cal ser malpensat per no veure que destil·la demagògia per tot arreu. Ara tocava sortir als diaris com un Ajuntament exemplar, que no vol retallar els serveis socials, i que comença reduint en cultura (el Tradicionarius) i en promoció comercial (llums de Nadal). Però, no és menys cert que, si volien retallar, podrien haver començat no pujant els sous de l’Alcalde i els regidors/es del govern municipal al primer Plenari de la nova legislatura, lo qual suposa un cost per a l’Ajuntament de més de vuit mil euros anyals més que a l’anterior mandat municipal.
Estic d’acord amb l’Alcalde, l’últim del que s’ha de retallar és de les partides destinades a la despesa social, però encara estaria més d’acord amb ell si les mesures a prendre per millorar les finances municipals fossin coherents, racionals i transparents, i ni a l’anterior legislatura ni, pel que se, tampoc en lo que portem d’aquesta és la manera d’actuar de l’Alcalde i del seu equip de govern.
Dit tot això, vull acabar deixant un parell de preguntes per a la reflexió dels lectors del Bloc. En una situació com l’actual, en que el consum està absolutament aturat, i el comerç de proximitat en pateix les conseqüències d’una manera dramàtica, és prudent prendre una mesura com la que ha anunciat l’Alcalde? No hi havia cap altra alternativa?
Bona nit i bona sort.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada