dimarts, 22 de novembre del 2011

Les eleccions del 20-N

Un cop més a Europa la crisi s’ha endut un altre govern, en aquest cas al govern socialista d’Espanya. Tal com preveien les enquestes, el Partit Popular ha guanyat les eleccions generals d’aquest passat diumenge amb un ampla majoria absoluta.

Tot i que els “mercats” han pressionat fins l’últim moment per tal que el resultat no fos cap altre que el que preveien els sondejos, a diferència de Grècia i Itàlia, aquí hem pogut ser els ciutadans els que democràticament decidíssim qui havia de ser el proper President del Govern. Tot i això, les polítiques de Rajoy no seran gaire diferents de les dels tecnòcrates “col·locats” pels mercats per dirigir els designis de grecs i italians.
Una jornada electoral on l’aclaparadora victòria del Partit Popular a quasi totes les regions d’Espanya, va anar acompanyada, a Catalunya, de la victòria per primer cop de Convergència i Unió a unes eleccions generals (sembla que les retallades, tot i les moltes protestes que els darrers mesos s’estan produint arreu del Principat, no han tingut pràcticament cost polític per als nacionalistes), i com a conseqüència de tot plegat, els pitjors resultats dels socialistes a Espanya i Catalunya d’ençà la recuperació de la democràcia a l’Estat espanyol.
Que ha passat? On pot estar l’explicació d’uns resultats tant desastrosos per al partit que, fa poc més tres anys i mig, guanyava a Catalunya amb el millor resultat de la seva història, i repetia uns molt bons resultats a la major part de Comunitats Autònomes, reeditant el període de Govern socialista iniciat per Jose Luís Rodriguez Zapatero el 2004?
Les respostes a aquestes preguntes no son fàcils. Al meu parer, hi ha tot un conjunt de factors que han contribuït de manera decisiva per a que es produís un resultat com el de diumenge passat. En primer lloc, la crisi, que començà sent econòmica i financera i de caire internacional, ha acabat convertint-se, a Europa, en un autèntica crisi del sistema, on els mercats financers, de la ma de les polítiques neo-liberals d’Alemanya i França, tenen posat el peu a sobre de països com el nostre, amb estructures productives realment febles. D’altra banda, el Govern de Zapatero (davant de la pressió d’aquests mercats) s’ha vist obligat a realitzar polítiques que no s’adien ni amb el seu programa electoral, ni eren les pròpies d’un partit socialista (reforma laboral, congelació de pensions, retallada del sou als funcionaris...), però que, a la vegada, tampoc aconseguien fer créixer l’economia i crear llocs de treball. L’atur ha estat, al meu parer, un dels motius més importants pels que els socialistes ens hem deixat tants vots pel camí, segurament, l’explicació de l’increment de l’abstenció en dos punts al conjunt de l’Estat cal buscar-la en aquest col·lectiu de ciutadans i ciutadanes que tan malament ho estan passant. Finalment, per no fer-ho molt més llarg, la substitució de Rubalcaba no ha estat el revulsiu suficient per remuntar una situació que ja es preveia molt complicada.
Davant d’això, què? Doncs, davant d’això, un Partit Popular que ha guanyat les eleccions sense explicar res de res del que, amb tota seguretat, acabarà fent, i que a les comunitats autònomes on governa ja està portant a terme, retallades a l’Estat del Benestar. Un Partit Popular amb un líder que, tot i guanyar amb una ampla majoria absoluta, no desperta cap passió ni entusiasme. I el que és pitjor, un Partit Popular que no ha estat capaç de fer pública ni una sola proposta que permeti confiar en que, amb les seves polítiques, l’economia espanyola creixerà i l’atur es reduirà. Malauradament, res de res!
Temps hi haurà per parlar del futur, i especialment de com encarem aquest futur els socialistes a Catalunya i a Espanya, però estic segur que superarem aquest moment tant difícil, perquè som dipositaris d’uns valors i una ideologia amb més de cent anys d’història, que representen a la majoria de ciutadans i ciutadanes. Am tota seguretat, ens tornarem a aixecar, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer.
Bona nit i bona sort.

PD A Roquetes, un cop més, vam guanyar les eleccions generals, moltes gràcies a aquells que ens heu fet confiança.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada