El proper dissabte 10 d’octubre a les sis de la tarda, dintre dels actes de celebració del Centenari de la Congregació Mariana, a la Biblioteca Municipal s’impartirà la conferència “Els Jesuïtes a Roquetes” pel Pare Manuel Garcia Doncel com a merescut homenatge de la nostra ciutat als Jesuïtes.
La història del nostre poble ha estat des de fa més de cent anys vinculada a la presència de la Companyia de Jesús. Si el 1850 ens veia néixer com a municipi independent, el 1857 s’inaugurava el Canal de la Dreta de l’Ebre, des d’aleshores peça fonamental de la nostre economia, o el 1880 Alfons XII ens atorgava el títol de Ciutat, els roqueteros i roqueteres hauríem d’acostumar-nos a situar una quarta data de similar transcendència històrica, la del 1904. Aquest any, la Companyia de Jesús fundava l’Observatori de l’Ebre, institució científica amb prestigi mundial, que ha permès situar el nom de Roquetes com a lloc de referència internacional en la investigació i recerca de matèries com el geomagnetisme, la sismologia, la relació terra – sol, i més recentment els estudis de canvi climàtic.
Entenc però que, la Congregació Mariana, amb l’organització d’aquest homenatge, ha volgut anar més enllà de remarcar aquesta importància històrica indubtable. Els Pares Jesuïtes des d’aquell 1904 han estat una peça clau en la vida del nostre poble, compatibilitzant sempre els seus coneixements científics, amb la modèstia pròpia dels homes savis de debò, i la seva permanent integració a la societat roquetera. Sempre respectats, fins i tot en moments tant difícils com els de la Guerra Civil, han estat objecte de reconeixement públic en diferents ocasions, atorgant-los l’Ajuntament l’honor que el nom dels Pares Cirera, Rodés, Romanyà, Cardús i Alberca, Directors Jesuïtes de l’Observatori, sigui el que tenen diferents carrers de Roquetes.
En aquests moments que, la manca de vocacions religioses, pareix que comença a posar en perill la continuïtat històrica de la relació de Roquetes amb els Pares Jesuïtes entenc més fonamentat que mai que se’ls faci aquest merescut homenatge, als Directors de l’Observatori, però també a tots aquells Jesuïtes que han compartit amb natros aquests més de cent anys d’història del nostre poble. Per això vull felicitar, des d’aquest bloc, als amics de la Congregació Mariana per la seva iniciativa
No voldria acabar aquest comentari sense explicar una anècdota del meu primer contacte amb profunditat amb el Director de l’Observatori que més temps de relació personal, i institucional he tingut. Devia ser l’any 1985 i, al Seminari de Tortosa, es feia un acte d’homenatge de la gent de la premsa al nostre estimat Canalero que acabà en un sopar multitudinari. Vaig tenir l’honor d’estar assegut al costat del Pare Alberca, que no feia massa mesos que havia estat nomenat Director, i al qual tan sols coneixia de forma protocol•lària. La vetllada va ser inesborrable, vam parlar d’un munt de coses, transcendents i intranscendents, i pràcticament, jo almenys, em vaig aïllar de tot el que m’envoltava. Quan va acabar el sopar, al tornar a casa, l’hi vaig confessar a la meva dona “avui he conegut un home savi”.
Bona nit i bona sort.