divendres, 16 d’octubre del 2009

La hisenda municipal (1)

Aquesta tarda l’alcalde, el senyor Paco Gas, ens havia convocat a una Comissió Informativa d’Hisenda per tractar importants qüestions referides a les finances municipals. De la modificació dels impostos municipals, un dels punts tractats, ja en parlarem en un altre comentari un cop passin pel plenari, avui el que vull fer és explicar la situació econòmica de l’Ajuntament de Roquetes a partir de la liquidació dels comptes del 2008, i de les conseqüències que això tindrà pel futur.

Per alguna de les reunions que ens havien convocat anteriorment, i també per les moltes queixes rebudes de persones que facturen a l’Ajuntament pel tard que se’ls paga, sabíem que la situació no era gens bona, però els números de l’any passat han superat la pitjor de les impressions. PER PRIMER COP EN LA HISTORIA, EL NOSTRE AJUNTAMENT ES VEU EN L’OBLIGACIÓ LEGAL DE FER UN PLA DE SANEJAMENT A TRES ANYS. En dos anys i mig, el govern d’ERC i Cia., n’han tingut prou per destrossar la imatge de serietat financera del nostre ajuntament. De pagar a tres mesos de mitjana, que feia que alguns proveïdors que no volien treballar amb altres ajuntament si que ho fessin amb el nostre, ara, anant bé, s’ha passat a pagar amb una mitjana de cinc a sis mesos. De tenir, a l’acabar l’any 2006, l’últim exercici sencer en que els socialistes governarem a l’Ajuntament, un saldo als bancs de més d’ 1,8 milions d’euros i un benefici de més d’un milió d’euros, s’ha passat a tenir, el 2008, 731 mil euros a caixa i un benefici poc menys de 59 mil euros. L’any 2006, a l’acabar l’exercici, l’Ajuntament devia als proveïdors 1,7 milions d’euros, el 2008 se’n deuen 2,7 quasi un milió més. El 2009 però està sent encara pitjor, per poder pagar (encara que cada cop més tard) s’han tingut que demanar pòlisses per 800 mil euros, i per finançar les inversions 1,9 milions d’euros. En fi un Ajuntament endeutat fins a les celles. Com ho han pogut fer tan malament, en tan poc temps?.

Els que hem tingut la sort de conviure al govern amb regidors d’hisenda de la serietat i autoritat moral del recordat Daniel Audí, o de Sisco Trullen i Ramón Ribes sabem, més que intuïm, els motius. Avui la hisenda municipal es porta amb una frivolitat que esborrona. La despesa corrent està absolutament descontrolada, les previsions d’ingressos fallen més que una escopeta de fira, la capacitat de gestió d’alguna àrea important, com la d’urbanisme, és inexistent. En fi, econòmicament la hisenda de l’Ajuntament de Roquetes te una “via d’aigua” més gran que la que va enfonsar el Titanic. Això sí, la proverbial prepotència dels que “manen” els impedeix reconèixer cap error.

Per no cansar-vos amb més xifres avui ho deixo aquí. Als propers comentaris aniré penjant dades de com es gasta els diners de tots els roqueteros i roqueteres l’actual govern, comparant-ho amb exercicis en que els socialistes estàvem al govern i també altres dades que us poden interessar i que us obligaran a fer un esforç de memòria, recordant allò que algun partit deia quan estava a l’oposició. Cosses de coherència, ja veure-ho.

Bona nit i bona sort

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada