dimarts, 6 d’octubre del 2009

Carrer al primer Alcalde de Roquetes

El passat Onze de Setembre, a la façana del mercat de Roquetes, s'oficialitzava l'acord plenari de l'Ajuntament de posar el nom de Ramon Bosch i Rossell, primer alcalde de Roquetes, al tram del Canal entre el Carrer Major i l'Avinguda Diputació. Tot i la voluntat del nostre grup municipal de contribuir a corregir el deute històric de la Ciutat amb la persona que va portar les rendes del primer ajuntament en aquells llunyans i difícils temps del 1850 amb el nostre vot favorable, les formes del govern municipal (ERC, C i U, PP i INDEP.), tan importants en democràcia ho van impedir.

No voldria donar lliçons a ningú de com es feien les coses abans quan es tractava d'honorar a alguna persona que, com el senyor Ramon Bosch, hagués fet mereixements per tenir el nom d'un carrer. El metge don Manuel Cid Audí, el cantador Pepe Garcia "Lo Canalero", els Pares Jesuïtes Cardús i Alberca, Mossén Samuel a la Ravaleta .... tots ells sorgits d'una proposta ciutadana i consensuats, mitjançant el diàleg, a l'Ajuntament amb el vot de tots els regidors. Llavors es pensava que la millor manera de reconèixer aquests mèrits era que la representació democràtica dels roqueteros i roqueteres validés sense fissures la proposta ciutadana. Si no hi havia unanimitat, la proposta no arribava al Plenari. Tampoc no voldria recordar com, als actes institucionals, l'alcalde parlava en nom de totes i tos els roqueteros, fent reconeixement de predecessors, regidors o ciutadans sense importar la coincidència política.

Avui però, seguint un guió que ja dura més de dos anys, les coses es fan de forma molt diferent. On abans hi havia voluntat de diàleg, ara hi ha prepotència, on havia reconeixement i agraiment ara hi ha sectarisme, on l'alcalde representava a tots ara s'exclou a una part. No, no és aquest el camí ni el model, al menys el nostre. El govern de Paco Gas, des de el primer dia de la legislatura, te com a objectiu principal excloure del debat polític municipal els representants de més del 37% dels ciutadans del nostre poble. I això, ni és democràtic, ni, francament, l'hi permetrem.

Els socialistes volíem dialogar amb el govern municipal i consensuar que la proposta del nom del carrer al senyor Bosch Rossell fos de tots. No ens van donar l'oportunitat. Una reunió informativa amb la proposta ja tancada pel govern, i cap al Ple. Per a que els cal el diàleg amb l'oposició si tenen prou vots per aprovar el que vulguem? per a que els calen tretze vots, si amb set en tenen prou?. Sí, per a ells, la unanimitat, el consens, son valors prescindibles.
Sabeu però que és el que més ens va doldre als regidors socialistes que vam assistir a l'acte oficial?. El cinisme amb que Paco Gas quasi be va retreure a tots els que l'han precedit en aquests 159 anys a l'Ajuntament el fet de que el primer Alcalde de Roquetes no tingués el seu nom a un carrer. Això si, oblidant els seus 16 anys de regidor, els més de 7 anys compartint govern amb els socialistes i el que és pitjor, que ell, l'any 2000, va impedir que la proposta de la família Bosch de fer un reconeixement al seu antecessor, amb motiu del 150 aniversari de Roquetes com a municipi independent, arribés al Plenari de l'Ajuntament, d'acord amb aquell principi que he explicat abans.

Així pos, les coses al seu lloc, als socialistes ens satisfà que el primer Alcalde de Roquetes, Ramon Bosch Rossell tingui un carrer amb el seu nom, encara que natros, ara que Paco Gas i el seu partit estan d'acord, ho haguéssim fet d'una altra manera.

Bona nit i bona sort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada