dimarts, 29 de març del 2011

Un dels últims Plenaris de la legislatura

Avui a l’Ajuntament  celebraven el que de ben segur serà un dels últims plenaris d’aquesta legislatura.
Tal com ja us vaig anunciar al bloc, el nostre grup municipal ha presentat dues mocions en relació a que es mantingui el  traçat de la Variant de l’Eix de l’Ebre, al seu pas pel nostre municipi, i també la sol·licitud al Govern de la Generalitat per a que mantingui els terminis en la construcció del nou Hospital Regional de les Terres de l’Ebre a Tortosa que contemplava l’anterior Govern de Catalunya.
Al companys i companyes del nostre grup municipal, ens ha satisfet molt que aquestes mocions, que vam presentar amb voluntat de ser compartides per tots els grups polítics de l’Ajuntament, hagin estat aprovades per unanimitat, amb arguments pareguts per part de tots. Aquesta infraestructura viaria, i el nou hospital, son inversions molt importants per a tot el territori de l’Ebre, però de manera molt especial per al nostre municipi, per aquest únic motiu les vam presentar.
La darrera part del debat l’han ocupat els aspectes econòmics i financers de l’Ajuntament. Avui, el Govern municipal, portava a aprovació quasi dos-cents mil euros de factures extrajudicials, és a dir, factures que per un o altre motiu corresponien a l’exercici passat i s’hauran de comptabilitzar al pressupost del any 2011. Aquest fet, per si mateix, no deixaria de ser una anècdota més o menys significativa del mal endreçament amb el que es gestiona el pressupost corrent de l’Ajuntament, sinó fos per que plou sobre mullat.
Aquests dos-cents mil euros, s’han d’afegir als 2,2 milions d’euros pendents de pagament (amb data del 24 de març) del pressupost de l’any 2010, set-cents trenta-sis mil dels quals corresponents a factures de petits proveïdors, algunes d’elles amb data del mes de gener de l’any passat. D’altra banda, ja us parlaré en un pròxim comentari del tema Pavelló Poliesportiu, inaugurat al juliol passat i, de moment, amb factures al calaix que no poden ser aprovades, en no tenir finançament, per més de cinc-cents mil euros.
Davant una situació tan delicada en que, per absència del regidor d’Hisenda, l’Alcalde ha tingut que respondre a qüestions que (com ell mateix admet) no domina, ha contestat les nostres crítiques dient que, si el Govern municipal anterior (PSC i C i U) no haguéssim fet la piscina climatitzada (que ell com Alcalde va inaugurar) l’Ajuntament s’hauria estalviat un milió d’euros, en aquests últims tres anys. Quin descobriment més brillant!.
Efectivament, si el govern anterior no hagués fet la piscina climatitzada, ni la biblioteca, i tanta i tanta inversió com, raonablement, permetia la millor situació econòmica que mai ha viscut el nostre Ajuntament, es deurien menys diners, però Roquetes seria més pobra. Aquell Govern va fer molta obra pública amb un endeutament raonable, i per finançar la piscina climatitzada es va optar per la concessió, en definitiva una  formula de finançament alternativa al préstec que, entre d’altres coses, ha permès al govern actual endeutar-se sense demanar l’autorització  de la Generalitat.
 Però, i l’actual Govern? Doncs be, segons diu la propaganda de Paco Gas, en aquests anys de crisi econòmica, l’Ajuntament ha invertit més de 10 milions d’euros, del quals 2 milions pagats al 100% amb els Fons Zapatero, i 2,4 en crèdits a llarg termini. Podia fer-se una inversió tan gran, com la que ens diu l’Alcalde, en època de crisi?
La resposta, en part, es troba en les dificultats que avui te el nostre Ajuntament  per pagar fins i tot, la despesa més bàsica del seu funcionament. S’ha estirat molt més el braç que la màniga, i quan més es tardi en reconèixer-ho, més gran serà el forat, i més difícil sortir-ne.   
Bona nit i bona sort.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada