Si volgués fer un recorregut històric pel procés que ha portat a que finalment Roquetes pogués tenir amb un Pavelló Poliesportiu, necessitaria un espai més propi del d’un llibre, que el que em permet un article d’un bloc com aquest. Però quedant-me en algun aspecte significatiu d’aquest procés, us diré què fins en dos ocasions, el Govern de la Generalitat , en aquells moments en mans de Convergència i Unió, va discriminar Roquetes de la seva voluntat legítima de tenir un Pavelló, no concedint les subvencions a les que teníem dret, donant-ne en canvi a d’altres municipis més petits, bàsicament, per raó de coincidència de color polític.
La legislatura anterior, en paral·lel a la construcció de la piscina climatitzada, el govern municipal del PSC i C i U, vam iniciar el procés per aconseguir el màxim ajut del Govern de la Generalitat, que fes possible construir el Pavelló que Roquetes mereixia. Vam presentar un projecte d’acord amb les bases del Pla d’Infraestructures i Equipaments Esportius de Catalunya, adequat a les necessitats pressents, però amb un dimensionament adequat al creixement de la població del municipi. Després de mesos de negociacions, modificacions del projecte, i entrebancs diversos per part de la Secretaria General de l’Esport, finalment vam obtenir el vist i plau, i l’atorgament d’una subvenció, crec recordar, del voltant d’uns sis-cents mil euros. Ja havíem resolt un altre escull!
S’inicia l’actual legislatura a l’Ajuntament, i el nou govern descarta de manera quasi immediat el projecte elaborat pel govern anterior que havíem aprovat, unànimement tots els partits polítics de l’Ajuntament feia tant sols uns mesos, i renuncien a la subvenció concedida, amb l’esperança d’aconseguir-ne una de superior. Passa el temps i la “nova subvenció” de la Generalitat no es concreta, motiu pel qual, segons argumenta el govern de Paco Gas, els pressupostos de 2011 no s’aproven fins el mes de juny. El Pavelló però ja estava licitat, adjudicat, i les obres havien començat.
Si recordeu una entrada al bloc de juliol de l’any passat, on explicava els motius que ens van portar a impugnar els pressupostos municipals de 2010, allí feia referència que, per a nosaltres, el document del Consell Català de l’Esport amb el que el govern de l’Ajuntament donava per bona la concessió d’una subvenció de 840 mil euros per fer el pavelló no ens semblava un document suficient per garantir el finançament de l’obra. No obstant això, es portava presa i de forma absolutament irresponsable, a diferència del que van fer altres ajuntaments, van deixar que les obres s’acabessin.
A finals d’aquell mes de juliol de 2010, el Govern de la Generalitat autoritzava al Consell Català de l’Esport a atorgar subvencions a vint ajuntaments de Catalunya, entre ells el nostre, per un import de 16,4 milions d’euros. Amb tot i això, s’arriba a les eleccions autonòmiques, i aquells 16,4 milions d’euros van quedar pendents de concretar. Es a dir, es van situar en un “limbe” jurídic/administratiu que no permetia els Ajuntaments “beneficiaris” poder assegurar el finançament dels corresponents equipaments esportius. Però en el cas de Roquetes ja el teníem acabat, fins i tot inaugurat.
Al desembre, el nou govern de la Generalitat pren possessió de les seves responsabilitats i decideixen congelar (de moment, “sine die”) aquestes subvencions (suposadament) atorgades per l’anterior govern de Catalunya. Conseqüència d’això, l’Ajuntament de Roquetes tenia un gravíssim problema, el Pavelló s’havia acabat sense el corresponent finançament, si més no sense els 840 mil euros de la subvenció de la Generalitat, i això feia que no es poguessin aprovar factures de la empresa que va fer l’obra per més de 600 mil euros. Nou mesos desprès d’inaugurar el pavelló, l’Ajuntament no pot ni aprovar les certificacions dels últims 600 mil euros d’obra, amb el perjudici corresponent a l’empresa constructora.
Ho havíem advertit, havíem donat alternatives per evitar aquesta situació, però no, ells en sabien més que ningú. Era igual el que digués la llei, la interventora de l’Ajuntament, els informes de la Diputació , ells aconseguirien que els terminis de l’obra s’acomplissin peti qui peti.
I ara? Qui assumeix la responsabilitat econòmica i legal davant la empresa constructora? I si no ens acaben donant la subvenció? Com podrem fer-hi front, si ni tant sols tenim capacitat per complir amb els compromisos de despesa més bàsics? En fi, vosaltres mateixos, per part nostra lluitarem per a fer possible que la Generalitat compleixi les seves obligacions amb Roquetes, però també, per a denunciar els incompliments de la legalitat per part dels que governen actualment l’Ajuntament.
Bona nit i bona sort.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada