dilluns, 18 d’abril del 2011

Retre comptes és una qüestió de cultura democràtica (2) Tres messos després

Dilluns, 18 d'abril del 2011
Comptes pendents amb la Sindicatura de 148 municipis
Al cap de mig any d'haver acabat el termini per presentar la comptabilitat de l'exercici del 2009, 26 ajuntaments del Camp i l'Ebre encara no han complert, i 8 més ho han fet de manera incompleta
18/04/11 02:00 - barcelona / tarragona - Xavier Miró email protegit
1
Mig any després d'haver-se tancat el termini reglat per presentar els números del 2009 a la Sindicatura de Comptes, a 15 d'abril del 2011 148 ajuntaments catalans encara no ho han fet. Es tracta només del 15,6% del total, tenint en compte que al desembre eren gairebé la meitat dels municipis del país, 447 de 946, els que encara no havien fet els deures. Entre aquest centenar i mig d'ajuntaments que no han entregat la documentació a l'organisme fiscalitzador de la Generalitat n'hi ha 26 de les comarques tarragonines (16 del Camp i 10 de l'Ebre), entre els quals destaquen els de la costa del Tarragonès -Creixell, Torredembarra i Roda de Berà- i altres de l'Ebre com Deltebre, Roquetes i Ascó.
Subvencions retingudes
El problema de no haver presentat els comptes és que el govern català està obligat a retenir les transferències i subvencions als ajuntaments afectats. Això és una disposició de la nova llei de la Sindicatura que el Parlament va aprovar l'any passat per posar fi a l'incompliment sistemàtic dels terminis per part de la majoria de municipis. Des del 1988, la llei obliga a presentar els comptes municipals fins al 15 d'octubre, però amb el canvi de la instrucció de comptabilitat del 2004 perquè la gestió es fes telemàticament, el grau de compliment havia disminuït de manera alarmant.
Avui he volgut començar aquesta entrada amb un ampli resum de l’article que ha sortit publicat al diari El Punt que, de fet, ve a confirmar allò que ja vaig publicar fa unes setmanes, en relació a que l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Roquetes encara no ha presentat a la Sindicatura de Comptes els números del 2009.
Això que te una certa importància, des del punt de vista de la transparència en la gestió dels recursos públics per part dels governants municipals, en te molta més encara quan la liquidació d’aquests comptes no presentats va estar aprovada per l’Alcalde fa més d’un mes. Per tant, no és un problema de no tenir la feina feta, el problema rau en que, per presentar-los a la Sindicatura, han de passar pel Plenari, fer-se públics, i potser això és el que no vol el govern municipal en aquests moments.
Tal com diu la noticia del diari El Punt, aquest any el fet de no tenir presentats el comptes d’acord amb els terminis legals, suposa la retenció de subvencions i transferències per part de la Generalitat, es a dir si no es tenen els comptes al dia i presentats, no es reben els diners que deu la Generalitat a l’Ajuntament. I  amb un deute municipal com el que te l’Ajuntament en aquests moments, em semblaria senzillament immoral que el retard obeís a interessos partidistes.
Tot plegat ens fa plantejar les següents preguntes. Tan malament estem que no tenen el valor de fer pública la gestió econòmica d’aquest any, en període pre-electoral? Es pot retardar la presentació d’uns comptes públics “per motius polítics – electorals”, quan això pot suposar la retenció d’ingressos que permetrien pagar a una part dels centenars de petits proveïdores, als que se’ls deuen molts de diners, a alguns des de gener de l’any 2010? És cert, tal com algunes persones ens han dit, que fins i tot la setmana passada es van precintar durant unes hores els comptadors de la llum de les instal·lacions esportives per manca de pagament? Quin és lo deute exacte de l’Ajuntament, a curt i llarg termini, que deixarà l’actual Govern municipal el 22 de maig?
En fi, és obvi que ens agradaria que totes aquestes preguntes les contestés l’Alcalde a un Plenari (com marca la llei), però, ja ho sabeu, ni ell ni el regidor d’Hisenda en tenen costum. Això si, ningú ha fet més per la transparència, per la gestió econòmica, per Roquetes i pel mon mundial que ells..... i és que, en definitiva, no som més que uns desagraïts.
Bona nit i bona sort.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada