dimecres, 14 d’octubre del 2009

Els contenidors soterrats


Fa uns mesos que a Roquetes s’ha posat en funcionament el nou sistema de recollida de residus urbans. Malauradament, el balanç em sembla força decebedor, mals olors als nous contenidors, manca de neteja interior i exterior, vehicles inapropiats per fer la recollida a determinats carrers .....


Va ser la legislatura anterior quan, des del govern de l’Ajuntament, els socialistes vam plantejar la necessitat de canviar el sistema tradicional de recollida de tots els residus, liderant conjuntament amb els ajuntaments de l’Ampolla i l’Ametlla, des del Consell Comarcal del Baix Ebre, la implantació d’un sistema ambientalment més eficaç, més net i en definitiva més còmode per a tots els usuaris. El tècnics del Consell Comarcal, van estudiar les diferents alternatives que hi havia al mercat i, conjuntament amb alguns alcaldes i regidors es van visitar algunes ciutats on ja funcionava la recollida selectiva mitjançant contenidors soterrats. Finalment es va optar pel sistema Easy que, “sobre el paper”, reunia a més de les condicions anteriors, una avantatjosa reducció de costos al poder efectuar-se la recollida amb un sol operari. Teòricament tot era quasi perfecte però, de moment, les coses no funcionen be, ni de lluny. Que ha passat?, jo diria que quasi de tot.

En primer lloc, la exasperant instal•lació de les illes de contenidors per part de la empresa concessionària; desprès, el llarg període, ja amb els contenidors col•locats, sense poder-los utilitzar per la manca de camions adequats per fer la recollida, i entre mig de tot plegat campanyes informatives a la ciutadania absolutament ineficaces. Finalment, es retiraven els contenidors anteriors vells, bruts i trencats i, la majoria dels roqueteros i roqueteres, especialment la gent més gran, desorientats, sense saber massa bÉ com utilitzar els contenidors ni, fins i tot, en alguns cassos, on dipositar els seus residus, francament lamentable. Ara, desprès de pocs mesos de funcionament, les coses més que millorar han anat a pitjor i, a alguns llocs, les queixes per olors o pel mal ús dels contenidors són habituals.

Com es pot millorar l’actual situació? Si se’ns hagués escoltat i fet cas, per part del govern de Paco Gas, segurament avui les coses anirien millor, però no es va voler fer, com sempre, ells en sabien més. El passat, per tant, ja no té remei, però el present obliga a prendre decisions i al meu parer el que caldria és recuperar el temps perdut fent una autèntica campanya d’informació i conscienciació “porta a porta”, tal com el socialistes teníem previst. En segon lloc cal millorar el control vers la empresa concessionària responsable de la recollida i del manteniment dels contenidors i, si cal, aplicar sancions en cas d’incompliment del contracte, mitjançant el Consorci Comarcal del REBE, que és l’organisme que ho gestiona. S’ha d’incrementar la vigilancia i aplicar les ordenances de convivència ciutadana a aquells ciutadans incívics que fan un mal ús dels contenidors i de la via pública per comoditat o desídia. Sancionar mai no és popular per a cap govern però, malauradament, hi ha ocasions en que la manca de respecte als demés no permet una altra opció. Finalment, l’Ajuntament és el responsable de mantenir la via pública en condicions i avui, al costat d’alguns contenidors, s’acumula brutícia des de fa setmanes sense que ningú reaccioni.
Avui als roqueteros i roqueteres la recollida i tractament de residus urbans ens costa molts diners i, en aquests moments, no tenim un servei adient al que paguem.



Bona nit i bona sort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada