dijous, 19 d’agost del 2010

Anar a pescar, i empassar-se l'ham

Tal com ja us havia dit al perfil del meu bloc, quan tinc temps, m’agrada agafar les canyes i anar-me’n a pescar, quasi sempre a l’Ampolla, de vegades a La Ràpita. La veritat sigui dita no sempre tinc la sort de treure alguna peça, ja se sap, de vegades la mala mar, o que l’aigua està massa calenta...., o que els peixos no estan per la labor, ves a saber. El cert però és que, l’anar a pescar, em dona sempre la possibilitat d’unes hores de tranquil•litat interior que em permeten reflexionar en solitud o acompanyat, només pendent que la puntera de les canyes faci el desitjat moviment oscil•lant cap a terra, senyal inequívoca que alguna peça ha tocat l’esquer, i que finalment s’acabi empassant l’ham.

Ahir la nit, mentre esperava la desitjada peça, que no va arribar, li donava voltes a la presentació de la dissetena edició del Tradicionarius de les Terres de l’Ebre a Roquetes, que el mateix matí havien fet l’Alcalde, el Regidor de Cultura i l’amic Arturo Gaya. Segurament, quan Paco Gas emfatitzava que aquest any el Tradicionarius seguiria sent gratuït, com els tres anys anteriors, no ho devia fer (o si)  com a resposta a la proposta que el nostre grup municipal havia fet al debat dels pressupostos de l’Ajuntament d’aquest any, de tornar a cobrar un preu simbòlic (com a les tretze edicions anteriors), donada la situació tan delicada de les finances municipals, i amb coherència amb altres activitats socials i culturals que organitza el nostre ajuntament i que tenen un preu per tots aquells que en volen gaudir-ne.

A la vegada, donat que he tingut l’honor de participar, fins aquestes quatre últimes edicions, en la presa de decisions que han fet possible mantenir amb èxit un espectacle de cultura tradicional com el nostre Hort de la Música, recordava les vicissituds que aquest festival ha tingut des del seu inici, quan l’Ajuntament, amb la col•laboració de la entitat Arjub, va decidir tirar endavant una proposta que ens feia arribar en nom de la promotora Tubal, Arturo Gaya. Recordava que mai vam tenir dubtes en que volíem fer el festival, ni tampoc en que calia cobrar una entrada, encara que aquesta fos simbòlica, bàsicament, per una qüestió de coherència. I això es produïa amb el consens de totes les parts, inclosa Arjub de la qual era membre capdavanter l’actual Alcalde, i també durant el període en que Esquerra Republicana es va responsabilitzar de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament sent regidor l’amic Ramon Barberà.

Recordava també quan, mitjançant un escrit (del qual encara guardo còpia), la entitat ecologista Arjub deixava de col•laborar amb l’Ajuntament en l’organització del Tradicionarius, per desavinences irreconciliables (deien ells) amb la promotora Tubal, curiosament, pocs mesos desprès d’abandonar el govern municipal Esquerra Republicana, i malgrat això, les activitats al voltant d’aquest espectacle cultural es van veure incrementades amb la Fira Artesanal (aquest any celebra el setè aniversari) i altres relacionades amb la música i la dansa de les nostres terres.

Be, no voldria cansar-vos més amb fragments de la meva memòria que no deixen en bon lloc que ningú, com Paco Gas, que ha participat també des del seu inici en que Roquetes tingués un certamen cultural pel que han passat en aquests disset anys lo bo i millor de la música tradicional en llengua catalana, pugui emfatitzar com ho feia l’Alcalde en que enguany tampoc es farà pagar (deu euros el darrer any) entrada. Més encara quan en aquests moments hi ha entitats del nostre poble que encara segueixen sense rebre ni un euro de la subvenció anual per les activitats que desenvolupen. I aquí l’Alcalde s’ha empassat tot l’ham, vatros ja m’enteneu.

Que el temps us respecti les vacances a aquells que en feu, i a tots, bona nit i bona sort.


1 comentari:

  1. Jo afegiria, tot i anar en contra meua, què, a més, aquest es un espectacle, sobre tot el dissabte la nit, que no nomes en disfruten els roqueteros sinó un bon nombre de forasters.

    ResponElimina