dimecres, 24 de novembre del 2010

Reflexions preelectorals (5) "No tindrem cara a cara"

Malauradament, no podrem tenir un debat electoral “cara a cara” entre els dos únics candidats amb opcions a presidir la Generalitat a partir de les eleccions del proper diumenge. No menys de vint vegades, el President Montilla, ha proposat aquest tipus de debat sense obtenir una resposta positiva d’Artur Mas fins la matinada de diumenge. Per tant, davant  una anàlisi restrictiva de la norma, per part de la Junta Electoral, no tindrem l’oportunitat de contrastar els projectes de futur que els dos candidats plantegen, especialment per sortir de la crisi, en mom del seus partits.
      
Un debat d’aquestes característiques en una situació com l’actual, al meu parer, te un gran interès per al conjunt de la ciutadania, especialment per aquells que més afectats estan per la crisi. De fet, bona part d’aquestes persones son les que menys entusiasmades estan en anar a votar. Per tant, des d’aquesta perspectiva, ni que tan sols fos per a promoure la participació democràtica, aquest tipus de debat haurien d’estar garantits per la llei. Perquè, encara que és veritat que el nostre sistema polític és Parlamentari, a unes eleccions on es presenten mes de trenta candidatures, no acabo de veure la diferencia discriminatòria que hi pot haver, per als que en cap cas podran debatre amb ningú, que els debats sols siguin dels Partits que van tenir representació a les darreres eleccions o que es garanteixi també, sense restriccions burocràtiques, un cara a cara amb els líders dels partits als que les enquestes atorguen sense cap mena de dubte la possibilitat de formar govern.

Així doncs, no hi haurà debat, però cal continuar amb la campanya fins al final, amb actes electorals com el que ahir els socialistes de l’Ebre vam celebrar a Tortosa, o com l’acte central que dijous farem al Sant Jordi a Barcelona. Actes per recordar als ciutadans i ciutadanes tot allò que s’ha fet des del Govern, admetent fins i tot que hem pogut cometre errors, però presentant un balanç de realitzacions que deixa un País molt més preparat per als reptes de futur que ho estava fa set anys. Actes que ens serveixen, sobretot, per plantejar públicament les nostres propostes, els nostres compromisos amb les persones i per als diferents territoris.
Perquè les diferències entre uns i altres son moltes, perquè on uns diuen que baixaran els impostos i suprimiran 50 mil funcionaris, natros diem que s’ha de mantenir la fiscalitat per continuar amb les polítiques socials; perquè davant els que volen privatitzar serveis públics, natros proposem enfortir-los; en lloc de transvasaments reutilització i depuració; en lloc de condemnar a  marginalitat als que ni estudien ni treballen, incentius en formació  per a que trobin feina; més beques universitàries, millor educació i millor formació professional per garantir un futur millor al nostre jovent; més recerca i investigació per millorar la nostra competitivitat econòmica; foment de les energies netes com a factor d’ocupació; en definitiva polítiques d’esquerres per a sortir de la crisi.

Queden quatre dies per a les eleccions i, com deia ahir la Montse Tura, ens deixarem la veu per fer arribar, fins l’últim segon, la nostra voluntat de servir al País i als seus ciutadans i ciutadanes des del Govern de la Catalunya.

tots nos som tan com vos, e junts molt més que vos”

Bona nit i bona sort.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada