dimecres, 1 de desembre del 2010

Tres dies després del 28-N

Tres dies després del 28-N, quan ja quasi tothom ha fet una anàlisi dels resultats electorals globals al conjunt del país, voldria fer unes quantes acotacions en clau local.

En primer lloc, tal com vaig fer un cop acabat l’escrutini al seus representants al col·legi electoral, felicitar a Convergència i Unió per la seva victòria. El poble s’ha manifestat de forma clara i, aquest cop, ha apostat per un canvi de govern a la Generalitat, deixant la responsabilitat d’encapçalar-lo a Artur Mas. El poble sempre té raó.

A Roquetes, l’abstenció es situà al 42,6%, quasi quatre punts inferior a la de fa quatre anys. Segueix però, fent mal que més de quatre, de cada deu, ciutadans i ciutadans de Roquetes amb dret a decidir els designis polítics del seu país es quedin a casa. Segurament, una part important de la responsabilitat per a  que això sigui així la tenen els mateixos partits polítics, no modificant allò que calgui per a que els electors sentin més propers els seus representants. En aquest sentit, es lamentable que, més de trenta anys desprès de la recuperació de l’autogovern, Catalunya no tingui encara una llei electoral pròpia.   

Pel que fa als resultats, van ser els següents:

C i U                                                     1.047 vots           32,64%
PSC                                                        567 vots           17,67%
ERC                                                        480 vots           14,96%
PP                                                           329 vots           10,26%
Plataforma x  Catalunya (Anglada)           198 vots              6,17%
Iniciativa per Catalunya                             178 vots              5,55%
Solidaritat Catalana (Laporta)                    104 vots              3,24%
Vots en Blanc                                         146 vots              4,50%


A la llum d’aquestes dades, des del punt de vista democràtic, el més preocupant són els vots obtinguts pel partit xenòfob d’Anglada. L’única estratègia política d’aquest partit és la de culpabilitzar de tots els mals de la nostra societat als immigrants i, amb un discurs populista, ple de falsedats, burxa els instints més bàsics d’aquells que pitjor ho estan passant en aquests moments de crisi econòmica.

El resultat del PSC ha estat (en percentatge) el més baix en unes eleccions autonòmiques, i en canvi, el de C i U ha estat el seu cinquè millor resultat de les nou convocatòries que fins ara s’han celebrat. D’altra banda, ERC retrocedeix a posicions electorals de l’any 1999, i el Partit Popular, en canvi, tot i una lleugera pujada en referència al 2006, el seu percentatge queda lluny dels millors resultats obtinguts a unes eleccions al Parlament.

Certament, els resultats han estat durs, però no perdré ni un minut en llepar-me les ferides. Les idees i els principis del socialisme democràtic venen de lluny, i en un context social i econòmic com el que vivim en aquests moments, aquestes idees i aquests principis son més necessaris que mai. Així per tant, continuarem lluitant per recuperar la confiança que tantes i tantes vegades ens han atorgat els ciutadans i les ciutadanes tant a Roquetes, com a Catalunya i, teniu-ne la seguretat, tornarem a vèncer!

Bona nit i bona sort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada