dilluns, 9 de maig del 2011

Les nostres propostes per sanejar les finances municipals

Després d’un cap de setmana ple d’intensitat i un diumenge fantàstic al Casal de la Ravaleta, on dues-centes seixanta persones han donat el seu recolzament a la nostra candidatura, assistint al dinar popular amb el que hem celebrat la seva presentació, ara toca continuar amb les nostre propostes electorals.
Tal com vaig dir a l’anterior entrada, el nostre programa està composat per quatre eixos prioritaris, dinamització de l’economia, sanejament de les finances municipals, qualitat de vida i transparència política i participació ciutadana. Així doncs, després d’haver fet esment a algunes de les nostres propostes per dinamitzar l’economia del nostre municipi, avui toca parlar del sanejament de les finances municipals.
La situació econòmica i financera del nostre Ajuntament, viu, amb tota seguretat, una de les situacions més delicades dels seus 161 anys d’història. De viure una situació folgada ara fa quatre anys, amb el prestigi de ser un Ajuntament seriós i complidor, uns magnífics ràtios de solvència financera, un endeutament a llarg termini prudent i una despesa corrent adaptada als ingressos fixos, hem passat, en aquests quatre anys de legislatura, a un exagerat increment de l’endeutament, a llarg i a curt termini, a no poder fer front als pagaments amb els proveïdors en uns terminis mínimament raonables (catorze, quinze, setze mesos, és raonable?) i un increment de la despessa corrent, en paral·lel a la reducció d’ingressos (com a conseqüència de la crisi), que ha generat una gravíssima desestabilització pressupostaria. En definitiva, no ha existit cap mena de política econòmica ni financera a l’Ajuntament en aquests quatre anys.
Aquesta situació, ens preocupa i molt, de fet, pel que coneixem de les propostes dels nostres adversaris, preocupa a tots els partits que ens presentem a les eleccions del 22 de maig. El que passa és què mentre uns han generat el problema, nosaltres volem recuperar la credibilitat econòmica que el nostre Ajuntament no hauria d’haver perdut mai. Caldrà doncs trobar solucions per a tots els problemes econòmics, però especialment els financers, si volem mantenir els serveis bàsics essencials de l’Ajuntament.
Els quatre anys de festa permanent s’han acabat, ara toca pagar-la, i evidentment no podem seguir mantenint les despeses “disparatades”, a major glòria del govern quatre partit. Per tant s’imposa necessariament el replantejament de tot allò que no sigui indispensable, i el control absolut de la despesa corrent, cal que ingressos fixos i despesa corrent estiguin equilibrats, que no tinguem dèficits. Però també hem de ser conseqüents, i no podem fer pagar als proveïdors de serveis i obres de l’Ajuntament, el cost d’una gestió inadequada, menys encara quan la llei de la morositat obliga les administracions a pagar puntualment o a liquidar-los los interessos legals pel deute.
En fi, la situació és molt complicada, però fent be les coses i aplicant rigor ens en podem sortir. Les nostres principals propostes per tal d’aconseguir-ho son les següents:
1)    Reducció de la despesa corrent no indispensable, de forma immediata.
2)    Aplicació de criteris d’eficiència en la despesa municipal (electricitat, telèfon, material d’oficina....)
3)    Realització de les inversions d’acord amb les previsions de finançament.
4)    Reestructuració del deute municipal a llarg termini.
5)    Liquidació d’interessos als proveïdors per factures impagades, d’acord amb la llei de la morositat.
6)    Compensació dels impostos i taxes municipals per aquells proveïdors als que l’Ajuntament els hi degui alguna factura.
Aquestes son algunes de les coses que caldrà fer per tornar a la normalitat, i si la gravetat de la situació és pitjor del que el Govern d’aquests quatre anys ens ha dit, tindrem que explicar-ho, i explicar també allò que caldrà fer per corregir-ho.
Bona nit i bona sort.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada